CRESTEREA VIPERELOR PENTRU VENIN

Home
BIOLOGIA SPECIILOR DE VIPERE
COMPORTAMENTUL VIPERELOR IN MEDIUL NATURAL
ADAPTABILITATEA ĪN CONDITII DE CAPTIVITATE
AMENAJAREA UNEI CRESCATORII DE VIPERE
VENINUL, PRODUCERE SI VALORIFICARE
STUDII FARMACOLOGICE SI ANALITICE PRIVIND VENINUL DE VIPERA AMMODYTES
ACTIVITATI DESFASURATE SI GRADUL DE OCUPARE A TIMPULUI IN CRESCATORIE
ETAPELE DE DEZVOLTARE ALE UNEI CRESCATORII
ACTIVITATE COMERCIALA
PRODUCTIA DE VENIN
ARTICOLE

VENINUL, PRODUCERE SI VALORIFICARE

1. APARATUL VENINOS
Dinţii si aparatul veninos. Maxilarul, fiind legat mobil de osul prefrontal, de fiecare dată cānd arcul format din osul transvers si pterigoid, se deplasează īnainte, execută o rotaţie īn jurul propriei axe, determinānd erecţia dintelui. Acesta formează atunci cu palatinul, un unghi drept sau optuz, si iese īn afara extremităţii interioare a botului. Cānd şarpele īnchide gura, maxilarul descrie o mişcare de rotaţie īn sens invers si dintele revine la poziţia iniţiala, asezāndu-se de-a lungul palatinului. Dinţii viperidelor sunt acoperiţi cu un: strat gros de smalţ si nu sunt implantaţi īn alveole separate ci sudaţi cu osul.
Rareori pe maxilar se găseşte un singur colt, īn mod normal se pot observa 2, 3, sau chiar 4 colţi, din care primii sunt funcţionali, iar ceilalţi, din ce īn ce mai mici dinspre fată īnspre spate sunt destinaţi ai īnlocui pe primii. Chiar si dinţii care īn timpul prinderii si ingestiei prăzii se rup si se desprind de os cu relativă uşurinţă, pot fi substituiţi. O ramificaţie a mucoasei bucale formează īn jurul coltului veninos o teacă, o membrană, care īl maschează īn parte. Această teacă este destul de mare pentru a acoperi tot coltul
veninos atunci cānd acesta este īn poziţie de repaos, de-a lungul palatinului. īn această teacă se termină canaliculul care provine de la glanda cu venin, si veninul poate, fără a exista pericolul, de a se amesteca cu saliva să pătrundă īn canalul coltului veninos si de aici īn rana.
La viperide trecerea veninului din canalul glandei īn cel al dintelui veninos se produce perfect datorită tensiunii la care este supusă membrana īn jurul dintelui veninos cānd acesta se află īn erecţie.
Musculatura si glanda veninoasă. Glanda veninoasă, care se găseşte adăpostită aproape complet īn faza postorbitală este menţinută īn situ īn unele ligamente:
----cel mai puternic, de ligamentul superior care, făcānd parte din fata internă si superioară a glandei este prins de articulaţia osului pătrat cu squamesal;
----de ligamentul posterior care uneşte extremitatea posterioară a glandei cu articulaţia pătratului cu mandibula.
----de ligamentul anterior care, trecānd pe deasupra canalul glandular, se uneşte cu osul posterior frontal si cu fata anterioară si: externă a maxilarului.
Osul pterigoid se divide, īn partea,anterioară īn două ramuri: una de care se fixează sub maxilar si alta care se īnfige īn partea externă şi inferioară, sub membrana coltului veninos.
Osul temporal anterior, este divizat īn două : o parte care: comprimă, curbată si una dreaptă. Prima, contractă fata interna a glandei si o presează de la interior spre exterior (deşi funcţia sa principală este de a ridica mandibula ), adoua dimpotrivă exercită o presiune asupra īntregii suprafeţe a glandei, si are deci un rol foarte important īn mecanismul de inoculare a veninului.
Glanda cu venin. Această glandă are o formă aproximativ triunghiulară si ocupă partea posterioară si laterală, găsindu-se īn spatele si dedesuplul ochilor. Este īnconjurată de un strat de ţesut conjunctiv, este enervata de ramura maxilară a nervului trigemen si are legături strānse cu musculatura. Acinul este de obicei mai īnalt spre mijloc si se restrānge brusc spre partea anterioară, devenind subţire si formānd un canal excretor care se continuă pānă la baza colţului veninos, unde se deschide printr-o singură pereche de
pori. Glanda este constituita din lobi subdivizati īn lobuli care la rāndul lor sunt separaţi unii de alţii prin septuri destul de subţiri. Īmpreună, aceste elemente dau glandei aspectul interior al unui canal lung, aproape cilindric. Tubulii glandulari sunt foarte ramificaţi, iar lumenul lor este acoperit de un epiteliu, constituit dintr-un singur strat de celule, care produce veninul; de fiecare dată cānd aceste celule īsi completează secreţia, sunt īnlocuite de celule noi.
Caracteristica glandei cu venin la Viperide este umflătura care se găseşte īn partea distală a conductorului īn apropierea punctului de eliminare, la baza coltului veninos. Această umflătură care a fost incorect denumită camera de rezervă a veninului, este formată īn partea anterioară, din celule mucoase, si īn cea posterioara din tuberculi, al căror epiteliu se aseamănă cu cel al celulelor excretoare cu care este īn comunicare. Veninul, produs de celule, epiteliale ale tubulilor, este īnmagazinat īn lumenul diferitelor conducte colectoare situate īn, spatele glandei mucoase. Aceasta glandă are probabil, o funcţie valvulară.
Glanda cu venin a viperidelor este deci de tip mixt: seroasă, seinul (glanda principală) si mucoasă (glanda secundară umflătura caracteristică). Mecanismul muşcăturii si inocularea veninului īn condiţii fiziologice optime , Viperidele iau o poziţie de apărare care constă īri a menţine corpul cāt mai adunat, capul īn poziţie ridicată si cu prima parte a corpului dispusă īn "S" aproximativ orizontal . Cānd o viperă se aruncă să muşte printr-o mişcare fulgerătoare , aceasta se produce nu numai prin intermediul contracţiei muşchilor depresori ai mandibulei care deschid larg gura ei , ci si prin contractarea muşchilor protractori ai, palatului, prin care este determinată deplasarea īnainte a arcului pterigo-palatino-transvers deplasare care provoacă mişcarea de rotire a maxilarului īn jurul prefrontalului si erecţia colţilor veninoşi. Tensiunea puternică a membranei , care face să se unească cele două canale, cel al dintelui si cel al glandei, face ca mecanismul de injectare a veninului la Viperide să fie mai perfecţionat decāt la toate celelalte familii de şerpi veninoşi . Veninul este injectat sub presiune prin acţiunea muşchiului temporar anterior care apasă puternic pe fiecare parte a seinului. Ridicarea maxilarului si a coltului veninos nu se produce īn mod automat, īn timpul coborārii mandibulei, ci doar cu voinţa animalului, care poate deschide larg gura, fără sa
ridice colţul veninos īntreaga fază de atac muşcătura si introducerea veninului se producem aproximativ 1/40 dintr-o secundă .

2. VENINUL
Primele note despre veninul Viperidelor europene au fost găsite la medicul grec Kikandros din Colofone (Kojophon actualul Degirmendere īn Lybia, Asia Mică , prin anii 200 -130 ī.e.n.), care le-a transmis prin lucrarea sa Theriska e Alecsipharmaka. Dintre cercetătorii care au efectuat cercetări īn ultimii ani, īn acest complex domeniu al veninului şerpilor si īn special al viperidelor, amintim: D.A. Bellairs, C.Bruno, P.Boquet, J.Detrait, R.Duguy, L.Donatelli, G.Livres, C.J.Hanut, E.Kochva, N.Muic, G. Mangili,
M.Marcacci, C. si M. Phisalix, E.Pozio, A.Sella, H.Schlossberger, G.Schwick, H.W.Raudonat, T.Reuss si
mulţi alţii.
O picătură de venin poate fi recoltată din vārful coltului veninos al animalului viu, după ce glanda este comprimată dinspre īnapoi spre īnainte . Veninul este un lichid limpede de regulă incolor, inodor, cu gust uşor acid, foarte vāscos, care se usucă rapid la temperatura camerei. După ce este uscat, este parţial solubil īn apă distilată si complet solubil īn ser fiziologic. Veninul īn soluţie, oricare ar'fi concentraţia, se
alterează rapid. Pentru a nu-si pierde proprietăţile este necesar să fie liofilizat (uscat,sub vid) īn acest mod poate fi păstrat timp īndelungat, chiar ani de zile, fără, ca acţiunea temperaturii scăzute sau ridicate să-i modifice calităţile. Cu privire la compoziţia chimică, se ştie că veninul are un conţinut ridicat de proteină. Aceasta constituie de fapt 90-92% din greutatea uscată (după colectarea veninului din glanda, conţinutul de apă. este de aproximativ 70%, la Vipera ammodytes), restul este reprezentat de compuşi chimici de natură neproteică, īn special cu fosfor si de ioni metalici si nemetalici. Analiza componentelor anorganice a veninului la mai multe specii de vipere, printre care Vipera ammodytes si Vipera aspis, a demonstrat prezenta unei cantităţi crescute de sodiu, īn raport cu alte elemente care există īn cantităţi mult mai scāzute: Ca 10-1 %, Zn si Mg de la 10-1 la 10-2 %, P 2x10-2 %, Si 10-2 %,.Cu de la 10-2 la 10-3 %, Ag 10-5 % .
Studiul analitic al diferitelor fracţiuni, facilitat de folosirea tehnicilor moderne si perfecţionate (electroforeza, qromatografie, filtrare pe gel de dextroză etc.) a permis identificarea unui mare număr., de enzime care sunt responsabile de acţiunile toxice ale veninului.
Putem spune că efectul veninului asupra organismului este deosebit de complex, fiind rezultatul
acţiunii concomitente a diferitelor principii active. Un simptom determinat poate fi datorat, īnsumării diferitelor actiuni. De exemplu, scăderea presiunii arteriale sistolice, care iniţial era atribuită acţiunii veninului asupra sistemului nervos, se datorează cu certitudine acţiunii directe asupra miocardului cu eliberare de histazine . Veninul este īn general, caracterizat prin acţiunea toxică asupra funcţiei unei structuri determinate, sau a unui organ; sau aparat. O clasificare a veninurilor poate, fi făcută pe baza unor actiun.i specifice care, la rāndul lor sunt legate de prezenta īn: venin .arbifentelor substanţe (vezi tabelul).

eXTReMe Tracker