CRESTEREA VIPERELOR PENTRU VENIN

Home
BIOLOGIA SPECIILOR DE VIPERE
COMPORTAMENTUL VIPERELOR IN MEDIUL NATURAL
ADAPTABILITATEA ĪN CONDITII DE CAPTIVITATE
AMENAJAREA UNEI CRESCATORII DE VIPERE
VENINUL, PRODUCERE SI VALORIFICARE
STUDII FARMACOLOGICE SI ANALITICE PRIVIND VENINUL DE VIPERA AMMODYTES
ACTIVITATI DESFASURATE SI GRADUL DE OCUPARE A TIMPULUI IN CRESCATORIE
ETAPELE DE DEZVOLTARE ALE UNEI CRESCATORII
ACTIVITATE COMERCIALA
PRODUCTIA DE VENIN
ARTICOLE

COMPORTAMENTUL VIPERELOR IN MEDIUL NATURAL

Activitatea zilnică a viperelor are un maxim diurn si īn general este condiţionată de necesităţile de termoreglare. Atunci cānd condiţiile o permit, animalul are si o activitate nocturna mai ales īn regiunile cu un climat cald. Īn zona tării noastre īn care predomină un climat temperat continental, īn dimineţile īnsorite masculii de viperă ammodytes pot fi īntīlniti pe grohotişurile de calcare īncepānd cu ora 8 dimineaţa. Femelele īncep să apară mai tārziu cu cīteva ore. Deplasările īn teren ale viperelor sunt īn general motivate de necesitatea procurării hranei sau de necesitatea termoreglării. Periodic, după cum vom arăta īn continuare, atāt masculii adulţi cāt si femelele īn cadrul ciclului annual se adună pentru a forma asa numitele "ghemuri" īn locurile de hibernare. Atunci cānd sunt deranjate, īn general viperele se ascund contrar poveştilor īn care vipera este descrisă ca un animal agresiv. Īn perioada de īmperechere, masculii sunt cei care se deplasează in căutarea femelelor orientāndu-se după urna olfactivă pe care acestea o emană. Chiar şi pe un areal restrāns, indivizii unei populaţii dezvoltă activităţi diferite īn cursul unei perioade. Acest fapt se datorează probabil ciclurilor de hrănire care depind de şansa fiecărui individ.

Hrănirea. Un animal se alimentează īn 3-4 etape anuale. Hrana, asa cum am mai arătat constă īn general din mamifere mici si şopārle. Din observaţiile experimentale sa constatat că hrănirea nu este zilnică. Vipera adultă mănāncă 3-4 şoareci la un interval de cāteva zile, după care face post aproape o lună. Raţia anuală a unei vipere este destul de săracă, la masculii adulţi reprezintă īntre 100- 130% din greutatea corporală, la femelele care īsi refac rezervele si la puii īn creştere 200-300%, pe cānd la femelele gestante numai 50-60%. Juvenilii īn creştere, care īsi refac rezervele pot avea chiar 5 cicluri de hrānire, iar masculii adulţi se mulţumesc cu numai 2 cicluri. Femelele gestante īsi petrec cea mai mare parte a timpului zilei īnsorindu-şi corpul, ele avānd nevoie numai de un singur ciclu de hrănire.


Se poate constata că perioadele de alimentare atāt la masculi cāt şi la femele sunt aproape complementare, luna iunie fiind practic singura lună cānd hrănirea este comună ambelor sexe. Īn timpul perioadei de reproducere masculii nu se hrănesc. Ciclurile de năpārlire tind să se sincronizeze cu cele de hrănire īnainte de năpārlire viperele nu mănāncă, īn schimb după năpārlire interesul pentru māncare este deosebit. Victima este īnghiţită īntotdeauna cu capul īnainte

Năpārlirea. Frecventa, năpārlirilor depinde, de trei factori, esenţiali: mediu, starea sănătăţii, vārstă. Puii aflaţi īn perioada de creştere năpārlesc mai repede de 3-4 ori pe an. Nu s-au remarcat variaţii ale fenomenului datorate sexului. Īn natură, prima năpārlire apare primăvara, fiind prenupţială la masculii de tip berus si post nupţială la cei cu reproducere de, tip aspis. Năpārlirea nu este influenţată de cantitatea de hrană, care joacă un rol secundar, ci mai ales de temperatura mediului. Īn condiţii optime actul īn sine durează relativ puţin, aproximativ 10-20 minute. Trebuie menţionat un proces fiziologic care se produce cu cāteva zile īnainte, pus īn evidenţă prin culoarea īnchisă a īnvelişului extern si totodată de opacizarea acestuia. Īn zona plăcilor ventrale si a zonei orbitale. Mediul concură prin două componente: temperatura, care trebuie să fie cu 3-4 grade mai ridicată si prin umiditate care se pare că accelerează procesul.
Starea de sănătate a animalului după unii autori este pusă īn evidentă de o năpārlire completă, astfel īncāt īnvelişul să se desprindă īn totalitate de corp.

Hibernarea. Īn biotopurile propice, viperele hibernează izolat, īn aceste zone aglomerările fiind rare. Īn regiunile cu ierni reci, cu adăposturi bune, aglomerările viperelor devin o regulă. De remarcat este faptul că indivizii unei populaţii hibernează īn acelaşi adăpost. Toamna, adulţii intră primii īn adăposturi iar din septembrie pānă īn noiembrie īn afara adăpostului nu mai pot fi īntilnite decāt exemplarele tinere. Primăvara ies mai īntāi masculii, la speciile cu spermiogeneza vernală, apoi femelele reproductive si la urmă femelele neproductive cu juvenilii.
Hibernarea necesită o temperatură optimă de 4°C.Şarpele īn perioada de hibernare

Reproducerea. Majoritatea viperelor sunt ovipare, oviparitatea fiind considerată un caracter primitiv. Unele
specii din zonele calde au rămas la acest stadiu, īnsă speciile din
ţara noastră fac parte din categoria speciilor vivipare. Vitelogeneza la viperele europene este vernală şi depinde de rezervele lipidice ale femelei. Cu cāt greutatea corpului gras va fi mai mare cu atāt este mai mare numărul de foliculi care se dezvoltă. La masculi se remarcă două tipuri de cicluri sexuale: tipul berus care cuprinde speciile Berus, Ammodytes, Ursini si la care spermatocitogeneza este vernală, acuplarea este unica si are loc primăvara tārziu, (īntodeauna după năpārlire) si tipul aspis unde spermatocitogeneza este continuă. La acest tip, spermiogeneza are loc la sfārşitul verii īn luna a treia si a noua si există două acuplări, una toamna si alta primăvara la ieşirea din hibernare. Pentru reproducerea viperelor īn natură este necesar un raport dintre masculi si femele de 5/1. In literatura de specialitate studiată nu am găsit date referitoare la această
problemă. O explicaţie posibilă ar fi aceea că femelele stānd mai mult timp la soare īn timpul verii, probabil că sunt supuse agresorilor mai mult decāt masculii. Īn perioada aprilie si īnceputul lui mai, au loc jocuri nupţiale urmate de īmperechere si fecundare a femelelor adulte. Perioada de acuplare se īntinde īntre sfārşitul lunii martie si sfārşitul lui mai, continuāndu-se pānă la īnceputul lunii iunie īn funcţie de condiţiile climatice. Īn această perioadă au loc jocurile nupţiale care de fapt sunt lupte rituale īntre masculi. Femelele reproductive lasă pe sol substanţe aderente care atrag masculii. Acesta este modul de formare a „ghemelor”de şerpi.
Ovulatia la femele se produce independent de condiţiile de mediu si se petrece la īnceputul lunii mai, sfarsitul lunii, iunie. Acuplarea este variabilă, actul putānd dura de la 15-20 minute la una două ore. Gestatia are o durată determinată de temperatura mediului. īn natură acest proces durează la Vipera aspis īntre 97-133 de zile, iar la Vipera berus īntre 85-121 zile. Īn acest timp femela asa cum s-a mai spus caută locuri īnsorite unde stă nemişcată timp īndelungat. Proporţia de femele gestante la o populaţie de viperă aspis este de 34% iar la o populaţie de viperă berus este de 50%. Īn unele regiuni nordice, acest procent poate fi şi mai mare. Condiţiile de mediu nu acţionează asupra numărului de pui si nici asupra greutăţii puilor, ci numai asupra duratei de gestaţie si a perioadei dintre gestatii. Femelele europene de vipere īsi rezervă un an pentru vitelogeneza şi gestaţie si un an sau doi pentru refacerea rezervelor de lipide.
Biologii au constatat că temperatura corpului unei femele gestante de viperă este cu 2°C mai mare decāt a celorlalţi indivizi. Naşterea puilor are loc īntre sfārşitul lunii august si īnceputul lui octombrie. După naştere, puii sunt īnveliţi īntr-o membrană pe care o īndepărtează imediat. Numărul
de pui depinde de specie, astfel Vipera monticola 1-2, Vipera ammodytes 9-10. Puii au majoritatea funcţiilor vitale, active imediat după naştere (excepţie făcānd funcţia sexuală), iar rezervele lor de hrană sub forma grăsimii le conferă acestora o autonomie de cāteva luni de zile.
Puii de viperă. Mortalitatea puilor după naştere diferă īn funcţie de greutatea lor. Din acest punct de vedere puii de Vipera ammodytes, īn greutate de mai puţin de 5 g, au o mortalitate de 60%, pe cānd cei cu o greutate de peste 9 g au procentul de mortalitate după naştere, 0%. Odată veniţi pe lume, puii de viperă īsi īncep propria activitate independent de părinţii or, căutāndu-si propriul teritoriu. Dacă naşterea a avut loc toamna tārziu, puii nu vor mānca decāt īn primăvara anului următor. Acesta este motivul pentru care greutatea la naştere a puilor este determinantă pentru supravieţuire. Lungimea la naştere este cuprinsă īntre 13-15cm. Coloritul si desenul dorsal este complet, puiul ştiind să-si caute hrana şi să o vāneze. El posedă capacitatea de a secreta venin, cu toate că acesta este la īnceput īn cantitate mică si mult diluat. Comportamentul puilor este dezinvolt, curajos, mişcările lor find rapide si neprevăzute. Dacă este deranjat, puiul sāsāie puternic. Asa cum s-a mai arătat ciclurile de hrānire la juvenili, sunt mai dese decāt la adulţi, hrana jucānd un rol major īn creşterea si dezvoltarea acestora. Timpul de maturizare a unui pui de viperă, pānă ajunge la prima reproducere, este de 2-3 ani.

eXTReMe Tracker